Förlovningsringar i titan

Under de senaste decennierna har det blivit mer och mer populärt med förlovningsringar i den starka metallen titan. Titanmetallen är väldigt resistant mot oxideringar och korrosioner vilket gör så att de håller väldigt länge så länge man inte förstör den med egen vilja. Titan är också väldigt reptåligt vilket gör att ringarna bör hålla sig repfri i några år, det är inte heller några problem om du badar med ringen i klorpooler eller saltvatten. Titanringar är gjorda på 99% titan och resten av innehållet har ämnena syre och kväve som sitter fast med titanet. Det finns även hårdare titanlegeringar med 90% titan och resten av 10% är aluminium och vanadium som gör legeringen tre gånger hårdare än rent titan. Titans ämnesbeteckning är Ti och atomnummret 22. Titan används bland annat i rymdfarkoster, flygmotorer och inom medicinen för att hålla ihop olika ben och tänder som är allvarligt skadade.

Vigselring

En nackdel med titanringarna är att det kan vara svårare för juveleraren att ändra storlek på ringen om den inte passar fingret den ska sitta på för att titan har högre smältpunkt än guld och silver. Skillnaden i smältpunkten mellan titan och guld är ungefär 500°C . Det blir också lite extra svårt om det finns diamanter i titanringen för ny formgivning.

Att kunna välja rätt förlovningsring till sig själv och sin partner kan vara svårt för att det finns alltid så himla mycket att välja på. Det finns titanringar med diamanter på, små skrifter och t o m en blandning med titan och guld med många fler kombinationer. Det fina med förlovningsringar gjorda av titan är att de är generellt billigare än guldringar och titan är lågallergen dvs att det förekommer näst intill inga allergibesvär ifrån metallen. Guld och silver däremot finns det vissa personer som kan ha allergibesvär.