Utbildningar online

Att plugga på distans är precis som att sitta i klassrummet, skillnaden är att du väljer själv när du vill plugga och du gör det hemma vid en dator med internet. Du slipper flytta för att den utbildningen du vill gå inte finns i närheten och du kan själv anpassa dina studier. Skolan kan kräva att du vid ett visst antal tillfällen reser dit. Nu för tiden finns det ca 3000 kortare kurser och ca 100 längre utbildningar att läsa på distans. Du kan bland annat läsa till ungdomscoach, webbredaktör, massageterapeut eller entreprenör online.

Hur fungerar en utbildning online?

De skolor som erbjuder utbildning online använder olika läroplattformar för att komminucera med sina elever. Några olika plattformar är fronter, bilda och moodle. På plattformen kan man diskutera med sina klasskamrater och prata med läraren. Här kan man även lämna in sina arbeten och hämta arbetsmaterial. Du har möjligheten att logga in när som helst eftersom plattformen alltid är tillgänglig. Alla plattformar är utformade på olika sätt men i grunden stödjer de samma syfte. Idag finns också program som är till för att spåra så att eleverna inte kopierar arbeten och texter från internet. Det går till så att det arbete som du skickar via mail till läraren passerar ett filter som analyserar texten. Läraren kan sedan läsa analysen.

Om du saknar gymnasiebetyg kan du läsa upp det via en utbildning online men här finns även yrkesutbildningar, högskoleutbildningar och akademiska utbildningar. Du kan skriva in dig på en kurs i spanska eller franska om du så vill. Materialet du arbetar med kan vara i videoformat, text, bilder och ljudfiler. Om du jobbar kan du välja en utbildning online såkan du göra båda sakerna samtidigt. Möjligheten finns att studera i Sverige även om du bor utomlands. Du kan komplettera en tidigare utbildning eller ta extra kurser under en annan pågående utbildning.

Om jag nu vill plugga på distans, hur anmäler jag mig?

När du valt vilken utbildning du vill gå anmäler du dig på antagning.se. Du skapar ett konto och anmäler dig till de kurser du är intresserad av.Du placerar de kurser du helst vill gå högst upp. När detta är färdigt tar du reda på om det finns några papper du behöver skicka in. Gymnasiebetyg, folkhögeskoleintyg och kopia på körkort är några exempel. Skulle du av någon anledning välja att skjuta upp utbildningen måste skolan bevilja dig anstånd. Det kan krävas att du behöver söka till utbilden igen.